Cała prawda o czekoladowych fontannach.


Z roku na rok przybywa firm świadczących usługi wynajmu fontann czekoladowych. W Internecie, szczególnie na portalach aukcyjnych, od kolorowych ogłoszeń można dostać już w tej chwili zawrotu głowy. Czy coraz większy wybór przekłada się na konkurencyjność? Patrząc wyłącznie na ceny można by powiedzieć: TAK!

Niestety za niższymi cenami kryją się najczęściej usługi niższej jakości. Firmy, szukając szybkiego zarobku, sięgają po urządzenia niemieckich i chińskich producentów, które nie nadają się do wielogodzinnej pracy. Fontanny te pracują bardzo niestabilnie, są głośne, trudno je wypoziomować, w efekcie czekolada płynie np. tylko z jednej strony lub wręcz kapie, wygląda mało apetycznie, jest przegrzana, niesmaczna. Wypuszczone z Niemiec i Chin na rynek polski produkty, okazały się awaryjne i bardzo niesolidnie wykonane. Szybko psują się i prędzej czy później całkowicie znikną z rynku - taką mamy nadzieję!


Profesjonalny sprzęt, który nie posiada wymienionych wad, najłatwiej rozpoznać po marce. Dwie wiodące to: amerykańska Sephra oraz brytyjska Giles and Posner. Do grona solidnych firm zaliczyć trzeba też JMPosner. Najlepiej unikajmy usługodawców wypożyczających fontanny innych marek oraz ogłoszeń typu "profesjonalna czterostopniowa fontanna czekoladowa". Każda firma, która posiada markowe urządzenie, w ofercie umieszcza o tym informacje, pozostałe licytują się na ilość kaskad.

Jednak nie tylko na rodzaj stosowanych urządzeń należy zwrócić uwagę, wypożyczając czekoladową fontannę. Często w ogłoszeniach można przeczytać "belgijska czekolada". Sprawdziliśmy! Pod taką nazwą kryją się nierzadko tanie zamienniki, które z recepturą Barry Callebaut (najsmaczniejsze czekolady o największej zawartości masła kakaowego, nie wymagające dodawania oleju) "widziały się przez dziurkę od klucza". Potwierdzają to też reakcje gości, którzy pytając o rodzaj pastylek, przypominają sobie mniej udane przyjęcia z czekoladowymi fontannami.


I na koniec jeszcze jedna ważna sprawa. Obsługa! Jest niezbędna, ale warto też zapytać o znajomość języków obcych osoby, która będzie całością się zajmować. Obecność Francuza czy Włocha na przyjęciu to już żadna nowość, a umiejętność nawiązania dialogu z zagranicznym gościem napewno będzie miłym uzupełnieniem chwili spędzonej przy czekoladowym fondue.

Podsumowując...

Firmy zajmujące się „czekoladowym biznesem” wyrastają jak grzyby po deszczu. Wiele z nich, nie mając bogatego doświadczenia, oferuje usługi w nieprzemyślany sposób, w konkurencyjnych, niskich cenach, stosując przy tym gorszą czekoladę, gorszej jakości urządzenia, co naraża nas na ryzyko, że zamiast atrakcji na przyjęciu będziemy mieli prawdziwy czekoladowy koszmar. Wybierając usługodawcę postawcie na doświadczenie, sprawdzone marki i profesjonalną obsługę.

Grzegorz Wojcik
www.czekoladowafontanna.org

Zobacz powiązane strony:

Moda ślubna - ćwiczenia z geometrii
Moda ślubna - ćwiczenia z geometrii

Foto:Krzysztof Sordyl. Kontrast czerni z bielą stanowi jeden z ważniejszych trendów w modzie ślubnej ale przede wszystkim jest symbolem nieprzemijającej klasyki elegancji.

więcej ›
Wystrzałowe Konfetti - atrakcja na Twój ślub
Wystrzałowe Konfetti - atrakcja na Twój ślub

Konfetti wystrzałowe to widowiskowa atrakcja na ślub i przyjęcie weselne. Prosta w obsłudze tuba z różnorodnym wypełnieniem daje niezwykły efekt za bardzo przystępna cenę (9-19zł/szt).

więcej ›
Ślubne dodatki
Ślubne dodatki

Spora grupa zakochanych, decyduje się na ślub podczas urokliwej złotej polskiej jesieni czy też magicznie oprószonej śniegiem zimy. Panna Młoda staje wówczas przed dylematem: co założyć na suknię ślubną? Istnieje cały wachlarz możliwości w zakresie doboru odpowiedniego okrycia wierzchniego.

więcej ›
Rośliny zaklęte w biżuterii
Rośliny zaklęte w biżuterii

Rośliny – zarówno te egzotyczne, jak i rodzime – zwłaszcza o obfitych kwiatostanach, budzą powszechny zachwyt, czarują kolorem, kształtem, fakturą, zapachem.

więcej ›
Czekoladowe fontanny...
Czekoladowe fontanny...

W przekonaniu wielu osób obsługa czekoladowej fontanny to nic trudnego: „wystarczy złożyć, podłączyć do prądu i uruchomić”. Może i nie trzeba czytać instrukcji, żeby „wystartować”, jednak od włączenia urządzenia do uzyskania zaskakującego dla gości efektu jest bardzo daleka d

więcej ›
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...