Gdzie jest kelner na weselu?


Foto:Manufaktura Ślubów - Michał Szał

Niezwykle ważnym czynnikiem, mającym ogromny wpływ na jakość przyjęcia oraz komfort gości i Pary Młodej, jest obsługa kelnerska. Temat wielokrotnie bagatelizowany. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, jak wielki wpływ na przebieg przyjęcia ma dobra obsługa.

Hotele i restauracje, dbające o utrzymanie wysokich standardów usług, z reguły mają profesjonalny, stały skład obsługi kelnerskiej. Dzięki temu nie musimy się martwić o to, czy kelnerzy są „zgrani”, znają zasady swojej pracy i dobre maniery. Nie powinniśmy się też martwić o to, czy kelnerzy znają obiekt, w którym odbywa się nasze przyjęcie (pytania o toaletę lub pokoje hotelowe często w pierwszej kolejności kierowane są do kelnerów…). Niedopuszczalne jest, kiedy ekipa składa się z przypadkowych osób, zresztą w tej kwestii nie ma miejsca na przypadki…

Profesjonalne przygotowanie

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę ustalając szczegóły obsługi kelnerskiej? Oprócz ich umiejętności i doświadczenia, istotna jest liczba gości przypadająca na jednego kelnera. Najwyższe normy wskazują, że jeden kelner przypada na 10, maksymalnie 15 osób. Jeśli mamy stoły okrągłe, wówczas każdy stolik powinien mieć przydzielonego osobnego kelnera. Przy usadzeniu gości przy stołach prostokątnych obowiązuje taka sama zasada. 15 osób to absolutnie maksymalna ilość gości obsługiwanych w czasie przyjęcia przez jednego kelnera. Zasada ta pozwala obsłudze na należyte, płynne, dyskretne wypełnianie swoich obowiązków.

Zakres zadań

Kelnerzy nie tylko serwują posiłki i uzupełniają ciasta czy przekąski w bufetach. Dbają również o szeroko pojęty ład oraz porządek na stole i wokół niego. Zmiana na bieżąco zastawy, usuwanie pustych butelek po napojach i alkoholach, wymiana wypalonych świec, podsuwanie krzeseł – to elementy wpisane w kompetencje obsługi kelnerskiej. Coraz częściej odpowiedzialność za nalewanie alkoholi i napojów również przerzucana jest na obsługę. Podobnie w kwestii roznoszenia butelek z alkoholami – dzięki korzystaniu z pomocy kelnerów, wszyscy goście mogą skupić się na uroczystości i żaden tata nie musi biegać z koszykiem wypełnionym butelkami wódki.

Niewątpliwie, zakres obowiązków obsługi kelnerskiej powinniśmy ustalić przed przyjęciem i wpisać do umowy, tak by w trakcie uroczystości uniknąć niepotrzebnych nieporozumień i niedomówień.

Obsługa idealna

Czasem nie mogę się oprzeć wrażeniu, że kelnerzy, to najbardziej zapomniani i niedoceniani pracownicy obsługi każdej eleganckiej uroczystości. Bez ich zaangażowania oraz ciężkiej pracy nie moglibyśmy pozwolić sobie na beztroską zabawę. Trudno przecież wyobrazić sobie wesele czy jakiekolwiek inne przyjęcie bez kelnerów. Starajmy się jednak dokonywać takich wyborów i ustaleń, aby obsługa kelnerska spełniała określone kryteria jakości i profesjonalizmu. Kelner to przede wszystkim wizytówka danego obiektu, jego doświadczenie, wysoka kultura osobista, odpowiednie ubranie i sposób pracy bezpośrednio przekładają się na opinię o miejscu, a pośrednio także na ocenę przyjęcia.

MAGAZYN WESELE/tekst: Marta Jasińska-Sokołowska

Zobacz powiązane strony:

Kamienie i ich moc
Kamienie i ich moc

Zbliża się ślub twoich najlepszych przyjaciół, a nadal czujesz, że starannie przygotowywana przez ciebie stylizacja wciąż jest niekompletna? Nic tak nie wzbogaca piękna kreacji jak odpowiednio dopasowana biżuteria! A czy można dobrać ją również do charakteru? Można by pomyśleć, że znaczenie kamieni

więcej ›
Słodkości ślubne
Słodkości ślubne

Foto:Słodki Wierzynek Wybierając idealny tort na przyjęcie weselne z reguły czujemy się jak dziecko w sklepie pełnym cukierków. Jest przecież tyle możliwości! Pojawia się kluczowe pytanie: jak nie zgubić się w gąszczu pomysłów i wybrać TEN jedyny? Zawarcie związku małżeńskiego i niezbędne przed tym

więcej ›
Suknie ślubne Clara Rosa kolekcja Soft 2017
Suknie ślubne Clara Rosa kolekcja Soft 2017

Kolekcja sukien ślubnych Rosa Clara Soft na sezon 2017 jest skierowana do tych Panien Młodych, które szukają zwiewnych, delikatnych sukienek. Projektantka proponuje modele typu syrena oraz te o kroju w literę A.

więcej ›
Open Bridal Day 2011
Open Bridal Day 2011

50 sukni ślubnych, 5 kolekcji, najnowsze trendy i kilkuset gości - Lisa Ferrera, ogólnopolska sieć salonów ślubnych zaprasza na największy w Polsce pokaz mody ślubnej.

więcej ›
Garnitury ślubne Carlo Pignatelli
Garnitury ślubne Carlo Pignatelli

Carlo Pignatelli to włoski designer międzynarodowej sławy. Jego kolekcje obejmują światowej sławy modę ślubną, w której się specjalizuje, oraz modę casual dla mężczyzny, kobiety i dla dzieci.

więcej ›
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...