Tradycyjne kontra oryginalne menu na wesele!


Suknie ślubne

Pytanie o menu na wesele zadają sobie wszystkie Młode Pary, a coraz częściej dotyczą one dań oryginalnych, wykraczających poza tradycyjną, polską kuchnię.

Polskie wesele kojarzy się z tłustym rosołem, flaczkami, schabowym czy golonką, ale nie każdemu takie rozwiązanie pasuje. Młode osoby są skłonne odrzucić tę tradycję, na korzyść zdrowych i smacznych posiłków, które jadają na co dzień.

Zazwyczaj słyszymy, że wesele jest dla gości, a nie dla Młodej Pary. I jest to święta prawda, z którą zupełnie się zgadzam! Tyle, że goście weselni to zazwyczaj 50-100 osób o różnych upodobaniach kulinarnych, więc trzeba założyć, że wszystkim dogodzić i tak się nie da.

Zakładając, że jedzenie jest jednym z głównych elementów polskich wesel- należy pamiętać o wszelkich ograniczeniach żywieniowych naszych gości. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której na stole nie będzie nic dla wujka uczulonego na glukozę, czy dla kuzynki, która od dziecka jest wegetarianką. Wesele planujemy z dużym wyprzedzeniem, między innymi po to, aby uniknąć takich niezręcznych sytuacji. Musimy się dobrze zastanowić, jakich potraw na weselu oczekują nasi goście i skomponować takie menu, jakie najlepiej będzie trafiało w ich gusta i potrzeby.

Pierwsze, główne danie powinno być nie tylko smaczne ale i sycące. Po emocjonalnym doznaniu związanym ze ślubem, goście powinni dostać dawkę energii, aby po chwili zatańczyć na parkiecie. Dwudaniowy posiłek otwierany jest przez zupę, którą stanowi najczęściej rosół, krem z pomidorów, brokułów lub borowików. Flaczki odchodzą dziś w odstawkę.

Dobrym pomysłem jest też danie gościom możliwości wyboru spośród 2 zup- mamy wówczas pewność, że pierwszy posiłek nikomu nie popsuje zabawy!

Suknie ślubne

Jeżeli chcemy, aby tradycyjna potrawa nabrała nieco oryginalności, możemy zasugerować gościom rósł tajski lub z odrobiną limonki.

Tradycyjnego schabowego możemy wymienić na devolay’a faszerowanego serem lub warzywami, a ziemniaki polać ciekawym, egzotycznym sosem. W ten sposób, tradycyjny obiad zmieniamy w coś niecodziennego, co przypadnie do gustu zarówno starszej części rodziny, jak i młodszym znajomym.

Bardziej manipulować możemy kolejnymi daniami, szczególnie zimnymi przystawkami, których na weselnym stole odnaleźć można całe mnóstwo. Sushi, lasagne, nadziewane oliwki czy owoce morza będą niebagatelną odmianą dla gości, zaspokajając jednocześnie oczekiwania międzynarodowych uczestników wesela, którzy na stołach szukają ciekawych smaków.

Tradycyjnego kurczaka, który znajdzie swoich fanów zarówno między babcią i dziadkiem, jak i kuzynostwem z dziećmi- można upiec z aromatyczną pomarańczą, miodem lub migdałami. Potrawa nabierze wykwintności, a jednocześnie nie wyjdzie poza kanon weselnego menu.

W planowaniu weselnych dań, najważniejsze jest znalezienie złotego środka między awangardą a tradycją. Takie dobranie weselnych potraw najlepiej zaspokoi oczekiwania wszystkich obecnych na przyjęciu weselnym.

Należy pamiętać, że równie ważny jak jedzenie jest alkohol i musimy go dobrać do potraw. Nie przypadkowo na tradycyjnym weselu z polską, tłustą kuchnią znajduje się wódka. Ale, jeżeli Wasze menu będzie lżejsze, to do kieliszków warto wlać wino, które będzie lepszym towarzyszem potraw z ryżu, warzyw i ryb (zobacz także artykuł o winie na weselu, z którego dowiesz się, jakie wino najlepiej łączy się z potrawami na weselu).

Potrawa na weselu powinna prezentować się estetycznie i elegancko, dlatego zrezygnujmy z spaghetti, ciągnących się klusek w rosole czy fast-foodów. Goście powinni cieszyć się jedzeniem, które dla nich przygotujecie, bez obawy, że się pobrudzą kapiącym sosem.

Na koniec, chciałabym zaznaczyć, że dużo zależy od osoby przygotowującej posiłki. Najczęściej dania przygotowywane są przez dom weselny, który organizuje całe przyjęcie. Warto wówczas porozmawiać z szefem kuchni i ustalić, jakie dania jest on w stanie przygotować i co jest specjalnością jego kuchni, aby posiłki były świetne nie tylko w teorii, ale także w smaku.


Artykuł pochodzi z zaprzyjaźnionego portalu Zankyou.pl

Zobacz powiązane strony:

Nieśmiertelna ozdoba - balonowe dekoracje
Nieśmiertelna ozdoba - balonowe dekoracje

Sala weselna bez dekoracji z balonów wydaje się pomysłem dość oryginalnym, ale niekoniecznie akceptowalnym przez większość gości. Z takiego pomysłu na pewno niezadowoleni byliby najmłodsi, którym niezwykłą frajdę sprawia zabawa różnokolorowymi balonikami i psucie przy tym misternych dekoracji.

więcej ›
Rustykalne wesele
Rustykalne wesele

W ostatnim czasie urządzanie wesel w stylu rustykalnym, vintage, ekologicznym, boho stało się prawdziwym hitem! Naturalność, sielskość, swoboda i połączenie z przyrodą to jest to, co kochają przyszłe Panny Młode, które stawiają na prostotę i naturalność.

więcej ›
Tort weselny - najważniejszy na weselu?
Tort weselny - najważniejszy na weselu?

Tort Wybierając menu weselne, dużą wagę przywiązuje się do wyboru tortu weselnego. Krojenie tortu to jeden z ważniejszych punktów przyjęcia, warto więc zastanowić się nad wyborem.

więcej ›
ślubny czas
ślubny czas

Zamierzacie się pobrać i choć huczne wesele wam nie w głowie, chcecie uczcić ten dzień w gronie najbliższych. Wychodząc wam naprzeciw tej potrzebie, przekonujemy, dlaczego to właśnie skromniejsza uroczystość pozwoli osiągnąć wymarzony efekt bez wynajmowania sali na 200 osób i… spektakularnych

więcej ›
Ślub w zimowej aranżacji
Ślub w zimowej aranżacji

Każda pora roku ma swój własny i niepowtarzalny urok na organizacje wymarzonego ślubu... cóż, zima co prawda odstrasza niskimi temperaturami ale w dobrze przygotowanej oprawie , to właśnie ta pora roku pozostawia niezapomniane wrażenia i nastraja do bajkowego rozmarzenia.

więcej ›
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...