Dla każdego coś smacznego!


Magazyn Wesele foto: Dom Restauracyjny Krokodyl.

Ślub jest jedną z najważniejszych chwil w życiu każdego człowieka, dlatego też wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu wszystko powinno być wyjątkowe, magiczne – dekoracje, pierwszy taniec, tort, menu, podziękowania dla rodziców. Wszystkie elementy ślubu i wesela powinny tworzyć harmonijną całość. Niewątpliwie ważnym elementem jest jedzenie podane podczas zabawy. Dobór dań jest zadaniem trudnym i może przysporzyć Młodym dodatkowych zmartwień. Dlatego najczęściej Pary decydują się na wybór menu wcześniej opracowanego przez restauratorów. Ale co konkretnie wybrać?


Co, jak i kiedy?

Od czego zacząć wybór weselnego menu? Musicie wiedzieć, ilu będziecie mieć gości. Niestety, im będzie ich więcej, tym trudniej dobrać potrawy. Przed pójściem do lokalu, w którym planujecie wesele, warto przejrzeć fora internetowe i polecane tam propozycje. Takie działanie pozwoli wam rozeznać się w temacie. W oparciu o wybrane przykłady możecie skomponować własne menu i tak przygotowani udać się na spotkanie z restauratorem czy kucharzem. Warto wysłuchać jego propozycji i ewentualnie pójść na kompromis. Osoby odpowiedzialne za jedzenie na waszym weselu znają się na tym lepiej niż wy i zasadniczo są bardzo pomocne, np. przy określaniu wielkości tortu czy ilości zamawianego alkoholu w przeliczeniu na osoby. A kiedy wybrać menu? Najlepszym momentem na ustalenie wstępnej wersji menu jest czas, kiedy wysłaliście już zaproszenia do osób ze skompletowanej przez was listy gości, czyli około dwa miesiące przed planowaną uroczystością. Dokładne ustalenia pozostawia się na ostatnie dwa tygodnie przed samym ślubem, ponieważ wtedy najczęściej wiecie już (na 99%), ile osób zaszczyci was swoją obecnością.


Ile i jakie posiłki wybrać

Magazyn Wesele foto: Ślubna Pracownia.

Przy wyborze posiłków musicie się kierować liczbą zaproszonych gości, waszymi preferencjami smakowymi, ale też porą roku, w której planujecie swój wielki dzień. Na weselu trwającym około dwanaście godzin powinno się pojawić około czterech czy pięciu ciepłych dań (np. rosół, zupa krem, kotlet de volaille z ziemniakami, barszcz z krokietem, łosoś z grilla), zestawy surówek, przekąski (deski serów, wędlin, paszteciki, koreczki, tartinki), zakąski (marynowane warzywa, kabanosy), ciasta i owoce. Warto zwrócić uwagę na to, by potrawy były różnorodne i podane w odpowiednich odstępach czasowych (tak by głodni goście nie siedzieli przy pustych stołach). Wiosną i latem postarajcie się, by w waszym menu znalazło się dużo warzyw i owoców, delikatniejsze dania mięsne, a na stołach niech nie zabraknie napojów. Jesienią i zimą możecie zaserwować dania bardziej energetyczne i rozgrzewające.

Jeżeli chcecie, aby wasze wesele było oryginalne, zdecydujcie się na potrawy regionalne. Możecie postarać się o urozmaicenie weselnego menu poprzez wprowadzenie np. stołu szwedzkiego, wiejskiego, otwartego baru czy usługi live cooking. Ciekawą propozycją jest przygotowanie stołu deserowego – miejsca, na którym w sposób dekoracyjny ułożone zostaną np. pucharki z galaretką owocową, patery z różnymi rodzajami ciast czy fontanna czekoladowa.

Za ile

Magazyn Wesele foto: Dom Restauracyjny Krokodyl.

Ceny menu weselnego oscylują między 100 a 175 zł za osobę. Cena jest uzależniona najczęściej od liczby gości (jeżeli jest pokaźna, lokal może udzielić rabatu), rodzaju wybranych potraw, pory roku. Pamiętajcie, by do listy gości doliczyć wszystkie osoby z orkiestry oraz fotografa i kamerzystę. Wiele lokali weselnych proponuje zniżki lub całkiem odmienne menu dla najmłodszych.

Miłym elementem będzie przygotowanie dla gości spisu dań, który zostanie podany w formie restauracyjnego menu, a zamiast cen prawa rubryka będzie zawierać godziny serwowania. Warto pamiętać o dekoracji talerzy czy szklanek i kieliszków. Przy wyborze weselnego menu należy się dobrze zastanowić, ponieważ dobre jedzenie gwarantuje dobrą zabawę i wspaniałe wspomnienia.

MAGAZYN WESELE / Tekst: Halina Wilusz


Przykładowe weselne menu

Obiad:

Magazyn Wesele foto: Gościniec nad Struga

  • Rosół z makaronem
  • Tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i bukietem surówek
  • Lody z owocami
  • Dania gorące:
  • Pikantne flaczki
  • Zestaw mięs grillowanych i szaszłyki
  • Bigos z kiełbaskami i kotleciki mielone
  • Barszcz czerwony z krokietem

Zakąski zimne:

Magazyn Wesele foto: Julia Molner

  • Półmisek mięs pieczonych
  • Półmisek faszerowany
  • Befsztyk tatarski z dodatkami
  • Śledzie w trzech smakach
  • Galaretka drobiowa z grzybkami i marynowaną cebulką
  • Schab w glazurze i pomarańczach
  • Ryba w otulinie brzoskwiniowo-paprykowo-cebulowej
  • Roladki z sera, szynki i papryki
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka z selerem marynowanym
  • Sałatka grecka
  • Marynowane warzywa (ogórki, papryka, pieczarki, kukurydza)

Dodatki:

  • Pieczywo

Napoje:

  • Kawa
  • herbata
  • woda mineralna
  • soki owocowe

Zobacz powiązane strony:

Bielizna w barwach kobaltu
Bielizna w barwach kobaltu

Kolor kobaltowy został okrzyknięty barwą tego sezonu. Królewski błękit, jak niektórzy o nim mówią, jest elegancki, zmysłowy i powabny. Kobiety go pokochały i chętnie noszą ubrania i bieliznę w tym kolorze.

więcej ›
Jak wystylizować wesele na typowo ludowe?
Jak wystylizować wesele na typowo ludowe?

Nostalgia za minionymi czasami dopada tych, którzy mają już dość nowoczesności i prześcigania się w nowinkach i trendach współczesnego świata. W wyścigu o oryginalność można sięgnąć do korzeni i wpleść do naszej zabawy nie tylko tradycyjne elementy wesela, ale nawet trochę folkloru i ludowości, zami

więcej ›
Niezapomniany wieczór
Niezapomniany wieczór

Wieczory kawalerskie oraz panieńskie rządzą się swoimi prawami – powszechnie uważa się, że to ostatnia szansa na szaleństwo przed „zaobrączkowaniem”.

więcej ›
Sesja ślubna lat 60-tych
Sesja ślubna lat 60-tych

Jest krótka, ultrakrótka sukienka, jest i tapir – wesoło, kolorowo, czasem slapstikowo! Zachęcamy do zainspirowania się stylizacją nie do końca na serio… Znajdziecie w niej i radość, i bezpretensjonalność.

więcej ›
Suknie Atelier Tomasz Rogala kolekcja 2011
Suknie Atelier Tomasz Rogala kolekcja 2011

Suknie Ślubne i Wizytowe - "Atelier Kreacji Tomasza Rogali" Autorska kolekcja "Calasiris" na 2011 rok Większa ilość cennych informacji: www.kreacjeslubne.

więcej ›
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...