Dla każdego coś smacznego!


Magazyn Wesele foto: Dom Restauracyjny Krokodyl.

Ślub jest jedną z najważniejszych chwil w życiu każdego człowieka, dlatego też wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu wszystko powinno być wyjątkowe, magiczne – dekoracje, pierwszy taniec, tort, menu, podziękowania dla rodziców. Wszystkie elementy ślubu i wesela powinny tworzyć harmonijną całość. Niewątpliwie ważnym elementem jest jedzenie podane podczas zabawy. Dobór dań jest zadaniem trudnym i może przysporzyć Młodym dodatkowych zmartwień. Dlatego najczęściej Pary decydują się na wybór menu wcześniej opracowanego przez restauratorów. Ale co konkretnie wybrać?


Co, jak i kiedy?

Od czego zacząć wybór weselnego menu? Musicie wiedzieć, ilu będziecie mieć gości. Niestety, im będzie ich więcej, tym trudniej dobrać potrawy. Przed pójściem do lokalu, w którym planujecie wesele, warto przejrzeć fora internetowe i polecane tam propozycje. Takie działanie pozwoli wam rozeznać się w temacie. W oparciu o wybrane przykłady możecie skomponować własne menu i tak przygotowani udać się na spotkanie z restauratorem czy kucharzem. Warto wysłuchać jego propozycji i ewentualnie pójść na kompromis. Osoby odpowiedzialne za jedzenie na waszym weselu znają się na tym lepiej niż wy i zasadniczo są bardzo pomocne, np. przy określaniu wielkości tortu czy ilości zamawianego alkoholu w przeliczeniu na osoby. A kiedy wybrać menu? Najlepszym momentem na ustalenie wstępnej wersji menu jest czas, kiedy wysłaliście już zaproszenia do osób ze skompletowanej przez was listy gości, czyli około dwa miesiące przed planowaną uroczystością. Dokładne ustalenia pozostawia się na ostatnie dwa tygodnie przed samym ślubem, ponieważ wtedy najczęściej wiecie już (na 99%), ile osób zaszczyci was swoją obecnością.


Ile i jakie posiłki wybrać

Magazyn Wesele foto: Ślubna Pracownia.

Przy wyborze posiłków musicie się kierować liczbą zaproszonych gości, waszymi preferencjami smakowymi, ale też porą roku, w której planujecie swój wielki dzień. Na weselu trwającym około dwanaście godzin powinno się pojawić około czterech czy pięciu ciepłych dań (np. rosół, zupa krem, kotlet de volaille z ziemniakami, barszcz z krokietem, łosoś z grilla), zestawy surówek, przekąski (deski serów, wędlin, paszteciki, koreczki, tartinki), zakąski (marynowane warzywa, kabanosy), ciasta i owoce. Warto zwrócić uwagę na to, by potrawy były różnorodne i podane w odpowiednich odstępach czasowych (tak by głodni goście nie siedzieli przy pustych stołach). Wiosną i latem postarajcie się, by w waszym menu znalazło się dużo warzyw i owoców, delikatniejsze dania mięsne, a na stołach niech nie zabraknie napojów. Jesienią i zimą możecie zaserwować dania bardziej energetyczne i rozgrzewające.

Jeżeli chcecie, aby wasze wesele było oryginalne, zdecydujcie się na potrawy regionalne. Możecie postarać się o urozmaicenie weselnego menu poprzez wprowadzenie np. stołu szwedzkiego, wiejskiego, otwartego baru czy usługi live cooking. Ciekawą propozycją jest przygotowanie stołu deserowego – miejsca, na którym w sposób dekoracyjny ułożone zostaną np. pucharki z galaretką owocową, patery z różnymi rodzajami ciast czy fontanna czekoladowa.

Za ile

Magazyn Wesele foto: Dom Restauracyjny Krokodyl.

Ceny menu weselnego oscylują między 100 a 175 zł za osobę. Cena jest uzależniona najczęściej od liczby gości (jeżeli jest pokaźna, lokal może udzielić rabatu), rodzaju wybranych potraw, pory roku. Pamiętajcie, by do listy gości doliczyć wszystkie osoby z orkiestry oraz fotografa i kamerzystę. Wiele lokali weselnych proponuje zniżki lub całkiem odmienne menu dla najmłodszych.

Miłym elementem będzie przygotowanie dla gości spisu dań, który zostanie podany w formie restauracyjnego menu, a zamiast cen prawa rubryka będzie zawierać godziny serwowania. Warto pamiętać o dekoracji talerzy czy szklanek i kieliszków. Przy wyborze weselnego menu należy się dobrze zastanowić, ponieważ dobre jedzenie gwarantuje dobrą zabawę i wspaniałe wspomnienia.

MAGAZYN WESELE / Tekst: Halina Wilusz


Przykładowe weselne menu

Obiad:

Magazyn Wesele foto: Gościniec nad Struga

  • Rosół z makaronem
  • Tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i bukietem surówek
  • Lody z owocami
  • Dania gorące:
  • Pikantne flaczki
  • Zestaw mięs grillowanych i szaszłyki
  • Bigos z kiełbaskami i kotleciki mielone
  • Barszcz czerwony z krokietem

Zakąski zimne:

Magazyn Wesele foto: Julia Molner

  • Półmisek mięs pieczonych
  • Półmisek faszerowany
  • Befsztyk tatarski z dodatkami
  • Śledzie w trzech smakach
  • Galaretka drobiowa z grzybkami i marynowaną cebulką
  • Schab w glazurze i pomarańczach
  • Ryba w otulinie brzoskwiniowo-paprykowo-cebulowej
  • Roladki z sera, szynki i papryki
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka z selerem marynowanym
  • Sałatka grecka
  • Marynowane warzywa (ogórki, papryka, pieczarki, kukurydza)

Dodatki:

  • Pieczywo

Napoje:

  • Kawa
  • herbata
  • woda mineralna
  • soki owocowe

Zobacz powiązane strony:

Natalie Capell - suknie ślubne 2016
Natalie Capell - suknie ślubne 2016

Propozycje Natalie Capell na rok 2016 po raz pierwszy zostały przedstawione w Barcelonie. Na wybiegu mogliśmy podziwiać bardzo minimalistyczne propozycje dla panien młodych.

więcej ›
Suknie ślubne Inbal Dror
Suknie ślubne Inbal Dror

Suknie niedostępne i niemal nieznane w Polsce, ale tak wyjątkowe, że nie łatwo przejść obok nich obojętnie. Poznajcie izraelskiego projektanta Inbal Dror, który od lat projektuje przepiękne, niemalże wyjęte ze snu o księżniczce projekty sukienek… Wysokiej jakości tkaniny, dbałość o szczegóły i

więcej ›
Dalia - bielizna dla Ciebie
Dalia - bielizna dla Ciebie

Bielizna inspirowana latami 40. i 50. wciąż jest obecna na rynku bieliźniarskim. Koronkowe aplikacje, motywy roślinne, hafty w stylu retro zachwycają nie tylko kobiety, ale także ich mężczyzn.

więcej ›
Suknie ślubne Carla Ruiz 2017
Suknie ślubne Carla Ruiz 2017

Najnowsza kolekcja sukien ślubnych, stworzona przez Carlę Ruiz inspirowana jest stylem barokowym. W modelach można odnaleźć odzwierciedlenie charakterystycznego dla tego okresu przepychu i pałacowego wystroju.

więcej ›
Eko Ślub - nowość
Eko Ślub - nowość

Foto:Ewa Lena Brzozowska Ekologia jest na topie, także w branży ślubnej. Moda na ekologiczny styl życia przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie dla wielu ludzi jest codziennością.

więcej ›
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...