Lekkie menu na przyjęcie plenerowe

Wesele pod chmurką to świetny pomysł, jeżeli chcesz jak najwięcej czerpać z natury i wiosenno-letniego słońca. Taki sposób świętowania wymaga jednak zupełnie innych przygotowań niż klasyczne przyjęcie w lokalu. Znaczącą kwestią jest menu: potrawy nie mogą być zbyt ciężkie i tłuste, w ich miejsce doskonale sprawdzą się wszelkie kompozycje bogate w warzywa, owoce, zioła i przyprawy, kojarzące się z lekką, zdrową kuchnią.

Kinga Czerwińska

Kiedy słońce mocno przygrzewa, nie każdy ma apetyt na syte i sporej wielkości posiłki. W takich okolicznościach o wiele lepiej spisze się menu degustacyjne. Zamiast serwować gościom przytłaczające swą objętością porcje obiadu, podaj mniejsze, ale efektownie wyglądające i niepowtarzalnie smakujące dania. Równolegle zadbaj o dobrze skomponowany stół z przekąskami. W ten sposób nikt nie wyjdzie z imprezy głodny, co więcej, każdy gość będzie mógł spróbować nie trzech, lecz kilkunastu potraw.

Na dobry początek

Przystawki stwarzają naprawdę duże pole do popisu, gdyż większość z nich jest lekka i idealnie pasuje na przyjęcie w plenerze. Wszelkie sałatki, łosoś wędzony, kompozycje warzywne czy zupy kremy to propozycje z przyjemnością spożywane nawet podczas upałów. Niektórzy żyją w przekonaniu, że rosół obowiązkowo musi znaleźć się w menu na każdym przyjęciu, a co dopiero tym weselnym. Jeśli należysz do tej grupy, podaj bulion bez zbędnego wahania. Ale gdy szukasz czegoś bardziej świeżego czy nowatorskiego, zamień klasyczną polską zupę na warzywny krem z groszkiem ptysiowym i zafunduj gościom mniej znane smaki. Będą idealnym rozpoczęciem uroczystego plenerowego obiadu.

Przyjęcie weselne plenerowe

Fot. Mat. Prasowe Hefra

Plenerowo – grillowo

Impreza pod chmurką nierozłącznie kojarzy się z… grillem. Możliwości podawania potraw z rusztu jest naprawdę wiele. Warto zapewnić gościom jak najszerszy wybór: jedni wolą karkówkę, inni skuszą się na filet z kurczaka, zaś kolejni sięgną po szaszłyki. Dodatki do grilla również stwarzają spore pole do popisu: mogą to być warzywa, oscypki, przeróżne sałatki i surówki na bazie sezonowych składników, zapiekane ziemniaki, ryż, a nawet bruschetta. Im szerszy wybór dodatków, tym większe prawdopodobieństwo, że zadowolimy kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych gości.

Przyjęcie weselne plenerowe

Fot. Mat. Kopalnia Soli Wieliczka

Lody dla ochłody

Desery lodowe to lubiany przez większość osób przysmak, który możemy wzbogacić owocami, bitą śmietaną i polewami. Jednak choć na przyjęcie plenerowe lody są „jak znalazł”, nie oznacza to, że mamy zrezygnować z innych deserów. Szarlotka, sernik na zimno lub owocowy puchar również mogą okazać się smacznym rozwiązaniem.

Gdyby tak ryby

Jako kolejne dania możemy zaproponować ryby albo owoce morza w pięknym, letnim wydaniu. Łosoś zapiekany z masłem i świeżą bazylią? Pstrąg marynowany w ziołach i cytrynie? Szaszłyki z krewetek podawane z sałatą? Warto sięgać po różne rozwiązania! Oczywiście, istnieje niewielka szansa, że pomysł z rybami może nie spodobać się starszemu pokoleniu, które pamięta czasy, gdy ryba była potrawą postną, łatwo dostępną na co dzień, za to mięso ze ssaków spożywało się tylko od święta. Tymczasem dziś dobre ryby nie są ani tanie, ani łatwo dostępne, a odpowiednio przyrządzone potrafią zapewnić niezapomniane doznania smakowe, które zostaną docenione przez prawdziwych smakoszy.

Przyjęcie weselne plenerowe

Fot. Mat. Prasowe Kopalnia Soli Wieliczka

Dla ochłody i przyjemności

Podczas plenerowego przyjęcia, jeżeli tylko dopisze pogoda, będą potrzebne ogromne ilości przeróżnych napoi. Na stołach na pewno powinny się znaleźć dzbanki z wodą z limonką, cytryną i miętą – niesłodki, orzeźwiający napój, idealny dla miłośników zdrowego stylu życia. Nie zapomnij też o sokach owocowych, lemoniadzie i gazowanych napojach. Jeżeli chodzi o alkohole, na tego typu imprezach dobrze spisują się lekkie, słodkie wina, takie jak np. prosecco. Inną opcją jest zatrudnienie barmana, który na bieżąco będzie przyrządzał dla gości egzotyczne drinki. To na pewno ciekawa propozycja, a przy okazji – dodatkowa atrakcja.

Przyjęcie weselne plenerowe

Fot. Mat. Sheraton

A co na stole?

Gdy mowa o lekkim, musującym (bądź też nie) białym winie, obok niego na pewno powinny pojawić się słone sery, które możemy połączyć na przykład z regionalnymi wędlinami z różnych stron świata. W ramach ogólnie dostępnego, zimnego bufetu koniecznie zadbajmy o sałatki…Niech nie będą typowo „świąteczne”, z przewagą majonezu nad warzywami, w zamian postawmy raczej na kompozycje lekkie, wiosenne, na bazie oliwy z oliwek lub sosu jogurtowego, z sezonowych warzyw, a nawet z dodatkiem owoców. Z kolei stół na słodko zaopatrzmy nie w ciasta z tłustymi kremami, ale w puszyste muffinki, naleśniki z owocowym nadzieniem czy świeżo wypiekane ciasteczka. Nie może zabraknąć też półmisków ze świeżymi owocami, które będą nie tylko wspaniałym, zdrowym przysmakiem, ale i piękną ozdobą stołu.

Przyjęcie weselne plenerowe

Fot. Mat. Sheraton

Jemy oczami!

Planując plenerowe przyjęcie, dużą uwagę należy poświęcić elementom dekoracyjnym, którymi przyozdobimy stoły, półmiski i talerze. Także sztućce i szklanki na napoje powinny się idealnie komponować z innymi elementami. Stworzy to wrażenie naturalnej harmonii. Jeżeli wesele jest organizowane przez lokal restauracyjny, zazwyczaj zadba o to jego obsługa, niemniej jednak wcześniej upewnijmy się, czy planowana przez nich scenografia współgra z naszym gustem i estetyką.

Przyjęcie weselne plenerowe

Fot. Mat. Rosenthal

Magazyn Wesele

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...