Design tortu ślubnego na wiosenne wesele

Wiosenny ślub - to delikatne, romantyczne, pełne wdzięku wydarzenie, a wybranie poczęstunku dla gości, w tym ślubnego tortu, zdecydowanie jest tym ważnym szczegółem, który pozwoli nadać całej uroczystości właśnie takiego akcentu, na którym zależy parze młodej.

Zaprojektowanie idealnego tortu weselnego na wiosenny ślub to ekscytujące i kreatywne zadanie, dla którego źródeł inspiracji warto szukać w morzu kwitnących o tej porze roku kwiatów, pastelowych kolorach i świeżych, jak wiosenny wiatr, smakach. W tym artykule przyjrzymy się elementom projektu i smakom, które mogą sprawić, że wybrany przez Ciebie tort weselny stanie się pięknym i uroczym centralnym elementem Twojej uroczystości ślubnej.

Dekoracje kwiatowe

Kwiaty to kwintesencja wiosny, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako dekoracja wiosennego tortu weselnego. Jest kilka sposobów zdobienia ślubnych tortów kwiatami - od świeżo ściętych po cukrowe lub wykonane z kremu. Świeże kwiaty można wykorzystać do stworzenia prostego i eleganckiego designu tortu, natomiast cukrowe będą odpowiednie dla bardziej skomplikowanych projektów, przewidujących zdobienie deseru kilkoma gatunkami jadalnych kwiatów. Otóż, które kwiaty będą najbardziej odpowiednie? Jeśli chodzi o gatunek kwiatów, które cukiernik może użyć do zdobienia ciasta, to polskie pary najczęściej wybierają wiśnie, piwonie, tulipany i stokrotki. Dobrym pomysłem może także stać się połączenie kilku rodzajów zdobień, na przykład delikatne kwiaty z lukru można umieścić na samym torcie, a wokół ciasta zrobić piękny wianek ze świeżych roślin. Aby uzyskać dodatkową atrakcyjność wizualną, cukiernicy zachęcają do wykorzystania jako elementu zdobienia zieleni lub winorośli. Pod tym adresem znajdziesz wiele kreatywnych pomysłów na własny tort ślubny, a także możesz zamówić doskonale spełniający Twoje wymagania deser od najlepszych cukierników we Wrocławiu.

Pastelowe kolory

Wiosenne kolory to przede wszystkim różne odmiany pasteli, pozwalające na tworzenie delikatnych i romantycznych designów tortów weselnych. Jasne odcienie różu, żółci, błękitu i zieleni są uważane za najbardziej idealne, dobrym pomysłem będzie zabarwienie tymi kolorami jadalnych dekoracji, lukru lub fondantu. Jeśli chcesz uzyskać bardziej subtelny wygląd deseru, rozważ użycie lukru w kolorze białym lub kości słoniowej z pastelowymi akcentami. Jeśli chcesz sprawić, aby wygląd deseru był odważniejszy, rozważ użycie kremu w pastelowych kolorach do pokrycia ciasta.

Smaki

Wiosna to czas świeżych i lekkich smaków - cytryna, malina, truskawka i wanilia są najbardziej odpowiednie i popularne. Ciasto cytrynowe z nadzieniem malinowym lub truskawkowym doda orzeźwiającą i pyszną nutę stołowi weselnemu, a maksymalnie prostym i jednocześnie eleganckim wyborem będzie ciasto waniliowe z lekkim i puszystym lukrem. Jeśli z kolei marzy Ci się coś ekstrawaganckiego i oryginalnego, zastanów się nad dodaniem aromatów kwiatowych, takich jak lawenda lub kwiat czarnego bzu.

Alternatywne opcje

Chcesz, by tort z Twojego przyjęcia weselnego na długo pozostał w pamięci Twoich gości? Rozważ pomysły na niebanalne desery, których jest naprawdę mnóstwo, a które doskonale sprawdzą się na wiosennym ślubie. Nagi tort, wieża z babeczek, tort z jadalnym nadrukiem, makaroniki ułożone w oryginalną figurę - to tylko niektóre spośród opcji, które proponujemy wziąć pod uwagę. Możesz się zainspirować przeglądając Pinterest, Instagram lub strony cukierni z Twojego miasta.

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...