« powrót do spisu artykułów   

Kultura konsumpcji wódek



Jak pisze Jan Cieślak w "Od abboccato do żubrówki" - "podstawową zasadą warunkującą kulturalne picie wódek jest psychiczne nastawienie pijącego, który powinien siadać do stołu z zamiarem rozgrzania się, poprawienia nastroju, wypicia czegoś dobrego, ale nie po to, by się upić; wówczas bowiem o kulturze nie może być mowy." Wódki, jak wina, mają również swoje reguły spożycia:

ślub wesele wódka weselna Temperatura podawania

Wódki czyste lub gatunkowe wytrawne pije się zawsze na zimno (najlepiej z lodówki), półwytrawne lub półsłodkie - ochłodzone, słodkie i likiery - o temperaturze pokojowej.

Wybór gatunku wódki do potraw

Na początku obiadu lub kolacji, a więc do przekąsek, podaje się wódki wytrawne, gorzkie lub żołądkowe; do posiłku - wódki półwytrawne lub półsłodkie, do deseru i kawy - słodkie oraz likiery; do kawy czarnej chętnie pije się również koniak (winiak), do podwieczorku - najlepiej kieliszek likieru lub cocktailu.

Sposób podania

Wódkę, zwłaszcza dobrą, pije się dla przyjemności, a nie dla popadania w stan oszołomienia, dlatego spożywane dawki powinny być niewielkie. Wódki wytrawne podaje się, więc w kieliszkach, zawierających 35-40 ml. Wódki słodkie w kieliszkach mniejszych, zawierających 20-25 ml. Wódkę naturalną, jak wypalanki winne bez różnicy pochodzenia i nazwy, a więc francuski koniak lub polski winiak, jeżeli tylko jest wysokiej jakości, stary, odleżały, podaje się w specjalnych kieliszkach koniakowych, stosunkowo dużych (pojemność całkowita 80-100 ml) o kształcie zwężającym się ku górze. Kieliszek napełnia się dobrze ochłodzoną cieczą do jednej czwartej lub jednej trzeciej zawartości (25-30 ml) i ogrzewa lekko w dłoni, co powoduje większą wyczuwalność bogatego aromatu i zharmonizowanego bukietu tych często wybornych trunków.

Koniaki są często podawane w innych kieliszkach, przeważnie również mających charakterystyczny kształt tulipana, lecz bardziej smukłych i o linii bardziej wydłużonej.

Whisky(również starkę) pije się zwykle ze szklaneczki (120-150 ml) z grubym dnem, do której przed wlaniem ochłodzonego napoju wkłada się kostkę lodu. Ilość wlanej whisky powinna być niewielka: ok. 30 ml, czyli 1/5 szklaneczki.

Cocktaile, jako napoje alkoholowe o słabszej mocy, konsumuje się w większej ilości, przeważnie ze specjalnych kieliszków cocktailowych o pojemności 65-75 ml. Kieliszki cocktailowe w przeciwieństwie do koniakowych mają kształt rozszerzający się ku górze, co pozwala na dodanie plasterka cytryny, pomarańczy lub innego owocu.

Do spożycia zarówno koniaków, jak i innych wysokogatunkowych wódek, produkowanych przez przemysł spirytusowy, jak np. winiaki, śliwowice czy starka, można stosować również zwykłe kieliszki do wina napełnione dobrze ochłodzonym trunkiem do ok. 1/3 objętości.


 Dodaj komentarz            Zajrzyj na nasze FORUM ŚLUBNE

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...