Tradycyjne kontra oryginalne menu na wesele!


Suknie ślubne

Pytanie o menu na wesele zadają sobie wszystkie Młode Pary, a coraz częściej dotyczą one dań oryginalnych, wykraczających poza tradycyjną, polską kuchnię.

Polskie wesele kojarzy się z tłustym rosołem, flaczkami, schabowym czy golonką, ale nie każdemu takie rozwiązanie pasuje. Młode osoby są skłonne odrzucić tę tradycję, na korzyść zdrowych i smacznych posiłków, które jadają na co dzień.

Zazwyczaj słyszymy, że wesele jest dla gości, a nie dla Młodej Pary. I jest to święta prawda, z którą zupełnie się zgadzam! Tyle, że goście weselni to zazwyczaj 50-100 osób o różnych upodobaniach kulinarnych, więc trzeba założyć, że wszystkim dogodzić i tak się nie da.

Zakładając, że jedzenie jest jednym z głównych elementów polskich wesel- należy pamiętać o wszelkich ograniczeniach żywieniowych naszych gości. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której na stole nie będzie nic dla wujka uczulonego na glukozę, czy dla kuzynki, która od dziecka jest wegetarianką. Wesele planujemy z dużym wyprzedzeniem, między innymi po to, aby uniknąć takich niezręcznych sytuacji. Musimy się dobrze zastanowić, jakich potraw na weselu oczekują nasi goście i skomponować takie menu, jakie najlepiej będzie trafiało w ich gusta i potrzeby.

Pierwsze, główne danie powinno być nie tylko smaczne ale i sycące. Po emocjonalnym doznaniu związanym ze ślubem, goście powinni dostać dawkę energii, aby po chwili zatańczyć na parkiecie. Dwudaniowy posiłek otwierany jest przez zupę, którą stanowi najczęściej rosół, krem z pomidorów, brokułów lub borowików. Flaczki odchodzą dziś w odstawkę.

Dobrym pomysłem jest też danie gościom możliwości wyboru spośród 2 zup- mamy wówczas pewność, że pierwszy posiłek nikomu nie popsuje zabawy!

Suknie ślubne

Jeżeli chcemy, aby tradycyjna potrawa nabrała nieco oryginalności, możemy zasugerować gościom rósł tajski lub z odrobiną limonki.

Tradycyjnego schabowego możemy wymienić na devolay’a faszerowanego serem lub warzywami, a ziemniaki polać ciekawym, egzotycznym sosem. W ten sposób, tradycyjny obiad zmieniamy w coś niecodziennego, co przypadnie do gustu zarówno starszej części rodziny, jak i młodszym znajomym.

Bardziej manipulować możemy kolejnymi daniami, szczególnie zimnymi przystawkami, których na weselnym stole odnaleźć można całe mnóstwo. Sushi, lasagne, nadziewane oliwki czy owoce morza będą niebagatelną odmianą dla gości, zaspokajając jednocześnie oczekiwania międzynarodowych uczestników wesela, którzy na stołach szukają ciekawych smaków.

Tradycyjnego kurczaka, który znajdzie swoich fanów zarówno między babcią i dziadkiem, jak i kuzynostwem z dziećmi- można upiec z aromatyczną pomarańczą, miodem lub migdałami. Potrawa nabierze wykwintności, a jednocześnie nie wyjdzie poza kanon weselnego menu.

W planowaniu weselnych dań, najważniejsze jest znalezienie złotego środka między awangardą a tradycją. Takie dobranie weselnych potraw najlepiej zaspokoi oczekiwania wszystkich obecnych na przyjęciu weselnym.

Należy pamiętać, że równie ważny jak jedzenie jest alkohol i musimy go dobrać do potraw. Nie przypadkowo na tradycyjnym weselu z polską, tłustą kuchnią znajduje się wódka. Ale, jeżeli Wasze menu będzie lżejsze, to do kieliszków warto wlać wino, które będzie lepszym towarzyszem potraw z ryżu, warzyw i ryb (zobacz także artykuł o winie na weselu, z którego dowiesz się, jakie wino najlepiej łączy się z potrawami na weselu).

Potrawa na weselu powinna prezentować się estetycznie i elegancko, dlatego zrezygnujmy z spaghetti, ciągnących się klusek w rosole czy fast-foodów. Goście powinni cieszyć się jedzeniem, które dla nich przygotujecie, bez obawy, że się pobrudzą kapiącym sosem.

Na koniec, chciałabym zaznaczyć, że dużo zależy od osoby przygotowującej posiłki. Najczęściej dania przygotowywane są przez dom weselny, który organizuje całe przyjęcie. Warto wówczas porozmawiać z szefem kuchni i ustalić, jakie dania jest on w stanie przygotować i co jest specjalnością jego kuchni, aby posiłki były świetne nie tylko w teorii, ale także w smaku.


Artykuł pochodzi z zaprzyjaźnionego portalu Zankyou.pl

Zobacz powiązane strony:

Papeteria weselna
Papeteria weselna

Kiedy macie już zarezerwowaną salę, termin ślubu dopięty, orkiestra i kamerzysta jest zamówiony, przychodzi czas na zaproszenia ślubne… Zaczynacie szukać firmy, która się tym zajmuje.

więcej ›
Zrób to sam
Zrób to sam

Ostatnio bardzo popularne zarówno w Polsce jak i na świecie stało się rękodzieło. W sieci są miliony blogów poświęconych szyciu ubrań, zasłon, przerabianiu starych koszulek na nowe chusty, ozdabianiu butelek, słoików, drewnianych skrzyń, postarzaniu lub renowacji mebli, etc.

więcej ›
Urok i Elegancja
Urok i Elegancja

Projektantki z Atelier Emelia Paris twierdzą, że Panna Młoda powinna nosić swoją suknię ślubną tak jak ulubioną parę jeansów, czyli swobodnie i naturalnie.

więcej ›
Jak wykorzystać Facebooka przy organizacji wesela
Jak wykorzystać Facebooka przy organizacji wesela

19 maja 2012 Mark Zukerberg i jego narzeczona Priscilla Chan  wzięli ślub po 9 latach narzeczeństwa.  Nieco spóźnione, ale  serdeczne gratulacje Młodej Parze przesyła cały zespół Perfect Momenst.

więcej ›
Ślub Królowej Śniegu, czyli ślub i wesele  w Hotelu i Kościele Lodowym w Szwecji.
Ślub Królowej Śniegu, czyli ślub i wesele w Hotelu i Kościele Lodowym w Szwecji.

Wyobraźmy sobie hotel zbudowany wyłącznie z lodu i śniegu, co roku wznoszony od początku. A obok niego – zbudowany z tego samego materiału... kościół.

więcej ›
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...