Dla każdego coś smacznego!


Magazyn Wesele foto: Dom Restauracyjny Krokodyl.

Ślub jest jedną z najważniejszych chwil w życiu każdego człowieka, dlatego też wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu wszystko powinno być wyjątkowe, magiczne – dekoracje, pierwszy taniec, tort, menu, podziękowania dla rodziców. Wszystkie elementy ślubu i wesela powinny tworzyć harmonijną całość. Niewątpliwie ważnym elementem jest jedzenie podane podczas zabawy. Dobór dań jest zadaniem trudnym i może przysporzyć Młodym dodatkowych zmartwień. Dlatego najczęściej Pary decydują się na wybór menu wcześniej opracowanego przez restauratorów. Ale co konkretnie wybrać?


Co, jak i kiedy?

Od czego zacząć wybór weselnego menu? Musicie wiedzieć, ilu będziecie mieć gości. Niestety, im będzie ich więcej, tym trudniej dobrać potrawy. Przed pójściem do lokalu, w którym planujecie wesele, warto przejrzeć fora internetowe i polecane tam propozycje. Takie działanie pozwoli wam rozeznać się w temacie. W oparciu o wybrane przykłady możecie skomponować własne menu i tak przygotowani udać się na spotkanie z restauratorem czy kucharzem. Warto wysłuchać jego propozycji i ewentualnie pójść na kompromis. Osoby odpowiedzialne za jedzenie na waszym weselu znają się na tym lepiej niż wy i zasadniczo są bardzo pomocne, np. przy określaniu wielkości tortu czy ilości zamawianego alkoholu w przeliczeniu na osoby. A kiedy wybrać menu? Najlepszym momentem na ustalenie wstępnej wersji menu jest czas, kiedy wysłaliście już zaproszenia do osób ze skompletowanej przez was listy gości, czyli około dwa miesiące przed planowaną uroczystością. Dokładne ustalenia pozostawia się na ostatnie dwa tygodnie przed samym ślubem, ponieważ wtedy najczęściej wiecie już (na 99%), ile osób zaszczyci was swoją obecnością.


Ile i jakie posiłki wybrać

Magazyn Wesele foto: Ślubna Pracownia.

Przy wyborze posiłków musicie się kierować liczbą zaproszonych gości, waszymi preferencjami smakowymi, ale też porą roku, w której planujecie swój wielki dzień. Na weselu trwającym około dwanaście godzin powinno się pojawić około czterech czy pięciu ciepłych dań (np. rosół, zupa krem, kotlet de volaille z ziemniakami, barszcz z krokietem, łosoś z grilla), zestawy surówek, przekąski (deski serów, wędlin, paszteciki, koreczki, tartinki), zakąski (marynowane warzywa, kabanosy), ciasta i owoce. Warto zwrócić uwagę na to, by potrawy były różnorodne i podane w odpowiednich odstępach czasowych (tak by głodni goście nie siedzieli przy pustych stołach). Wiosną i latem postarajcie się, by w waszym menu znalazło się dużo warzyw i owoców, delikatniejsze dania mięsne, a na stołach niech nie zabraknie napojów. Jesienią i zimą możecie zaserwować dania bardziej energetyczne i rozgrzewające.

Jeżeli chcecie, aby wasze wesele było oryginalne, zdecydujcie się na potrawy regionalne. Możecie postarać się o urozmaicenie weselnego menu poprzez wprowadzenie np. stołu szwedzkiego, wiejskiego, otwartego baru czy usługi live cooking. Ciekawą propozycją jest przygotowanie stołu deserowego – miejsca, na którym w sposób dekoracyjny ułożone zostaną np. pucharki z galaretką owocową, patery z różnymi rodzajami ciast czy fontanna czekoladowa.

Za ile

Magazyn Wesele foto: Dom Restauracyjny Krokodyl.

Ceny menu weselnego oscylują między 100 a 175 zł za osobę. Cena jest uzależniona najczęściej od liczby gości (jeżeli jest pokaźna, lokal może udzielić rabatu), rodzaju wybranych potraw, pory roku. Pamiętajcie, by do listy gości doliczyć wszystkie osoby z orkiestry oraz fotografa i kamerzystę. Wiele lokali weselnych proponuje zniżki lub całkiem odmienne menu dla najmłodszych.

Miłym elementem będzie przygotowanie dla gości spisu dań, który zostanie podany w formie restauracyjnego menu, a zamiast cen prawa rubryka będzie zawierać godziny serwowania. Warto pamiętać o dekoracji talerzy czy szklanek i kieliszków. Przy wyborze weselnego menu należy się dobrze zastanowić, ponieważ dobre jedzenie gwarantuje dobrą zabawę i wspaniałe wspomnienia.

MAGAZYN WESELE / Tekst: Halina Wilusz


Przykładowe weselne menu

Obiad:

Magazyn Wesele foto: Gościniec nad Struga

  • Rosół z makaronem
  • Tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i bukietem surówek
  • Lody z owocami
  • Dania gorące:
  • Pikantne flaczki
  • Zestaw mięs grillowanych i szaszłyki
  • Bigos z kiełbaskami i kotleciki mielone
  • Barszcz czerwony z krokietem

Zakąski zimne:

Magazyn Wesele foto: Julia Molner

  • Półmisek mięs pieczonych
  • Półmisek faszerowany
  • Befsztyk tatarski z dodatkami
  • Śledzie w trzech smakach
  • Galaretka drobiowa z grzybkami i marynowaną cebulką
  • Schab w glazurze i pomarańczach
  • Ryba w otulinie brzoskwiniowo-paprykowo-cebulowej
  • Roladki z sera, szynki i papryki
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka z selerem marynowanym
  • Sałatka grecka
  • Marynowane warzywa (ogórki, papryka, pieczarki, kukurydza)

Dodatki:

  • Pieczywo

Napoje:

  • Kawa
  • herbata
  • woda mineralna
  • soki owocowe

Zobacz powiązane strony:

Florystyka ślubna
Florystyka ślubna

Zaślubiny, ich późniejsza celebracja i radość zaproszonych gości ze szczęścia Państwa Młodych to cudowne, magiczne chwile, na zawsze zapadające w pamięci.

więcej ›
Retro Pan Młody
Retro Pan Młody

Wakacyjna aura dodaje pozytywnej energii, chęci do działania, a także większej odwagi w kompletowaniu idealnego stroju na ślub. Sprzyjające warunki zachęcają do bawienia się modą i stworzenia wspaniałej stylizacji w stylu retro! W dzień ślubu cała uwaga zaproszonych gości skupia się na przyszłych ma

więcej ›
Jak uatrakcyjnić ślub i wesele
Jak uatrakcyjnić ślub i wesele

Minęły czasy tradycyjnych oczepin, które dziś sprowadzają się głównie do symbolicznego rzutu welonem lub muchą. Państwo Młodzi szukają możliwości wyrażenia swoich upodobań i stylu bycia w nowoczesnych środkach przekazu lub u specjalistów.

więcej ›
Podróż poślubna Tajlandia
Podróż poślubna Tajlandia

Kiedy miną trudy przygotowań i stresów weselnych, czas na zasłużony odpoczynek. A jakie miejsce nadaje się do tego lepiej niż kraj, którego nazwa („thai”) oznacza „wolny”, a przez rdzennych mieszkańców określany jest jako Kraina Tysiąca Uśmiechów? Kraj optymistów Królestwo Ta

więcej ›
Piękno bielizny
Piękno bielizny

Ulegnij pokusie zuchwałego gorsetu Znaczenie tej części kobiecej garderoby przeszło ogromną ewolucję na przestrzeni dziejów. Z konstrukcji zniekształcającej wdzięki kobiece, po element upiększający owe walory.

więcej ›
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...