« powrót do spisu artykułów   

Organizacja wesela



Ten jedyny dzień w życiu zapada głęboko w pamięć i serce - po wielu nawet latach budząc gorące emocje i wspomnienia. Powracając pamięcią do tego dnia udajemy się w sentymentalną podróż rozpamiętując każdy szczegół przyjęcia i każde wydarzenie. Z perspektywy czasu widzimy, jak ważny jest wybór miejsca i profesjonalna pomoc przy organizacji.

Organizacja wesela

organizacja wesela

Możemy zorganizować przyjęcie weselne we własnym zakresie, ale z oczywistych powodów taki wariant ogranicza nas w zakresie ilości zaproszonych gości. Proszę także dobrze zastanowić się, czy naprawdę nie jest warto przeznaczyć dodatkowe środki i zorganizować wesele przez wyspecjalizowaną firmę tak, aby Państwa mamy też mogły cieszyć się tym wydarzeniem, a nie obsługiwać gości.
Namawiam więc na wariant skorzystania z usług domu weselnego, restauracji, czy restauracji przyhotelowej. Te dysponują własnymi lokalami w związku z tym najczęściej nie ponoszą Państwo kosztów wynajęcia sali, przynajmniej w moim odczuciu taki koszt nie powinien wystąpić w kalkulacji. Jeśli mają Państwo dużo gości przyjezdnych warto skorzystać z oferty restauracji przyhotelowych - zapewnią od razu zakwaterowanie. Jeśli nie ma takiej potrzeby, wówczas sprawdzona restauracja będzie dobrym wyborem. "Sprawdzona" to w moim odczuciu taka, o której usłyszeli Państwo pochlebną opinię, ale i taka, gdzie na Państwa zapytanie w sprawie przyjęcia zareagowano szybko i profesjonalnie. Pierwsze wrażenie też jest bardzo ważne. Dobre odczucia na pewno przeniosą się pozytywnie na zaproszonych gości.

Wybór miejsca organizacji wesela wyznacza również jego termin. Jeśli przyjęcie ma odbyć się w sezonie letnim, warto skorzystać z oferty lokali mających własne ogrody, tarasy, etc. - po prostu miejsce na świeżym powietrzu, które pozwoli np. zorganizować grill lub przygotować palarnię dla gości. W tym miejscu chciałabym nadmienić, iż coraz częstszym, dobrym zwyczajem staje się upraszanie gości o nie palenie przy stołach biesiadnych w trosce o komfort osób niepalących. Jeszcze jedna podpowiedĄ: zielony plener to bajkowa możliwość zorganizowania sesji zdjęciowej dla młodej pary. Żadne atelier fotograficzne nie zaoferuje tak pięknego tła dla uwiecznienia tego wydarzenia jak natura: żywe kwiaty, zielone drzewa a może łąka, jezioro? Podsumujmy, jeśli planują Państwo większe wesele to na pewno w zewnętrznym lokalu, jeśli w sezonie letnim - to z możliwością wyjścia na zewnątrz, jeśli mają Państwo dużo przyjezdnych gości - to lokalu oferującym zakwaterowanie. Lokale przyhotelowe mają jeszcze tę podstawową przewagę, że często oferują pokój dla młodej pary, co daje możliwość przebrania i poprawienia makijażu oblubienicy, złożenia prezentów, czy po prostu jest miejscem relaksu i wytchnienia.

Wybór menu

W tym miejscu pojawia się najwięcej wątpliwości i pytań. Co podać, czy zgodnie z polską zasadą stoły mają się uginać, jakie alkohole wybrać i ile? Spróbujmy przez to przebrnąć.
Na początek przywitanie młodej pary - tradycyjnie chlebem i solą. Zdarza się, że młodzi nie chcą zadośćuczynić tej tradycji. Ja jednak namawiam, że jeśli tylko rodzice sobie tego życzą, to ustąpcie państwo młodzi. Czas szybko leci - Wy kiedyś będziecie żenić swoje dzieci i też będziecie chcieli zrealizować swoje marzenia. Proszę ustąpcie w tej kwestii - warto! Dla zdecydowanych przypominam tradycyjne zapytanie, bo zawsze stremowane mamy przed powitaniem wszystko zapominają. A więc mama młodego trzyma tackę z kieliszkiem wódki i kieliszkiem wody złączonymi wstążeczką. Mama młodej trzyma chleb i sól. W chlebie wydrążamy mały otworek na sól i kładziemy na nim dwa kawałki chleba, aby Młodzi mogli łatwo spełnić tradycję. Mama młodej mówi: "Witam Was moje dzieci (tutaj można rozbudować przywitanie). Moja córko, co wybierasz: chleb, sól czy pana młodego?" Oblubienica odpowiada: "Chleb, sól i pana młodego, aby pracował na niego". Młodzi całują chleb i zjadają po kawałku chleba umoczonego w soli. Następnie mama młodego podaje tackę z kieliszkami wódki i wody. Tutaj dwa spostrzeżenia: proponuję, aby jeśli względy zdrowotne nie są przeszkodą, naprowadzić młodą na wypicie wódki (młode są najczęściej bardziej stremowane niż ich mężowie) oraz proszę używać kieliszków z cienkiego szkła. Byłam świadkiem, jak chciano "przedobrzyć" i młodzi dostali wódkę i wodę w ciężkich kryształowych kieliszkach. Kiedy na szczęście rzucili za siebie kieliszki, te nie stłukły się. To był zły znak. No, ale Państwa to nie będzie na pewno dotyczyć. W czasie przywitania kelnerzy powinni roznieść dla wszystkich gości aperitif, którym najczęściej jest wino musujące (niesłodkie). Teraz odbywa się toast za zdrowie młodych, tradycyjne przeniesienie młodej przez próg i możemy zaczynać właściwą biesiadę.

Zwyczajowo w naszej polskiej tradycji, na gości czekają już stoły zastawione zimnymi przekąskami (na pewno muszą być półmiski wędlin, przekąski z ryb, sałatki, świeże warzywa/pikle, sosy, pieczywo / masło). Jeśli przyjęcie zacznie się od obiadu, na stołach nie powinny być ustawione talerze przekąskowe, gdyż goście od razu zaczną się częstować. Ważne jest tylko w takiej sytuacji, aby ciepłe dania były wydane sprawnie i goście mogli zasycić pierwszy głód. Namawiam do rozpoczęcia przyjęcia ciepłym obiadem, gdyż ten będzie stanowił dobrą bazę do z pewnością spożytej w dużych ilościach wódki. Po wydanym obiedzie kelnerzy powinni podać talerze przekąskowe, w tym miejscu rozpoczyna się najczęściej część taneczna wesela pierwszym walcem. Uff, najgorsze za nami! Już teraz wszystko będzie kręcić się własnym rytmem. Emocje opadają, żołądki coraz bardziej nasycone, w głowie czasem zaczyna się już kręcić od alkoholu. Teraz moje dobre rady: dostosujcie Państwo menu przede wszystkim do pory roku, w jakim odbywa się przyjęcie. Flaki w gorący czerwcowy dzień to nie najlepszy pomysł na danie.

Jeśli będą Państwo mieć jakieś konkretne zapytania w zakresie organizacji wesel, chętnie będę służyć moim doświadczeniem. Proszę kierować zapytania do mnie za pośrednictwem poczty e-mail.

organizacja wesela

Porad udzielała Monika Otłowska,
Specjalista ds. bankietów
monika.wierzbicka@dedek.pl
www.dedek.pl
fot. Hotele Dedek

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Trwa ładowanie obrazu...